Figyelem, az archivum.bo.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a bo.hu weboldalra!

Megközelíthetőség, térkép

község a nemzetközileg is ismert fürdőhely Bükfürdő közvetlen szomszédságában Sárvártól 21 km-re, Szombathelytől 33 km-re a Répce folyó partján fekszik. Legközelebbi nemzetközi repülőtér 125 km-re: Vienna International Airport. Legközelebbi vasútállomás 4 km-re: GYSEV Vasútállomás Bük.

 

Térkép

 

Látnivalók és kirándulási lehetőségek Bő környékén

 

1. BÜK / BÜKFÜRDŐ

Bő-Bük/Bükfürdő távolság: 3,8 km, községünkből nemcsak autóval és busszal hanem görkorcsolyával vagy biciklivel végig kiépített kerékpárúton is eljuthat Bükre/Bükfürdőre.

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

A gyógy- és strandfürdő gyógyvizes medencéi 32-38 °C-os, a strand- és sportolásra alkalmas medencéi 26-28 °C-os vízzel vannak feltöltve, a legkisebbeket pedig speciálisan számukra kialakított, csak általuk igénybe vehető gyermekmedencék várják. A fürdő mindkét ingyenes csúszdakomplexuma felejthetetlen élményeket kínál. A fürdőzésen, csúszdázáson kívül az apróságok szórakozásáról modern játszótér gondoskodik, a pihenni vágyó felnőttek ellazulását pedig tágas pihenőterületek, kényelmes, ingyenesen igénybe vehető pihenőágyak szolgálják. A mozgás szerelmeseit sportpályák (strandröplabda, strandkézilabda, lábtenisz, tollaslabda, füves kispályás labdarúgó pálya, kiskapukkal felszerelt strandfoci pálya, streetball pálya), asztalitenisz, valamint szervezett sport- és szórakoztató programok várják.

A fürdő honlapja: http://bukfurdo.hu/hu/

Bük város honlapja: www.buk.hu

Bükön található Magyarország első 18 lyukú championship golfpályája is.

http://greenfieldhotel.net/de/golf/

Kristálytorony mászó- és kalandpálya:

http://www.kristalytorony.hu/

Napsugár játszóház, játszópark:

http://www.napsugarpark.hu/

 

2. CSEPREG

Bő-Csepreg távolság: 11,1 km, községünkből nemcsak autóval és busszal hanem végig kiépített kerékpárúton is eljuthat Csepregbe.

Itt található a Csepregi gyümölcs és borút:  Az évszázadok óta működő családi gazdaságok, pincék őrzik a tradíciót. Sokféle jó bor várja a kóstolásra érkező vendégeket. Csepreg a soproni borvidék része. A városban egy horgásztó is található:

http://www.seeverwaltung-csepreg.at/index.php?lang=hun&seite=home

A város honlapja: http://www.csepreg.hu/

 

3. SZELESTE

Bő-Szeleste távolság: 13 km autóval, de kerékpárral közelítő úton is el lehet jutni Bőből Szelestére.

A 86-os főút mentén, Szeleste községben található a 150 éves – ma szállodaként üzemelő - Festetich Kastély a 13 hektáros arborétummal, melynek közvetlen szomszédságában található a Gyógyfürdő.

A település honlapja: www.szeleste.hu

 

4. LUTZMANNSBURG/LOCSMÁND

Bő-Lutzmannsburg/Locsmánd távolság: 17 km, községünkből nemcsak autóval hanem egy kellemes 1,5 órás biciklitúra keretében végig kiépített kerékpárúton is eljuthat a gyermekbarát fürdőjéről híres osztrák településre.

Lutzmannsburg-Frankenau Közép-Burgenlandban található, a település magyar határ melletti részén egy modern élmény- és wellnessfürdő épült. A határállomáson egyenlőre csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet áthajtani. A kocsit a határ magyar oldalán hagyva gyalogosan 3 perc alatt a füdőhöz érhetünk.

A fürdő honlapja: http://www.sonnentherme.at/index.php?id=41&L=2

 

5. SÁRVÁR

Bő-Sárvár távolság: 21 km, községünkből nemcsak autóval hanem busszal is eljuthat a ma főleg fürdőjéről híres vasi városba.

Sárvár, a nyugat-magyarországi régió dinamikusan fejlődő, tizenhatezer lakosú kisvárosa, amelyet nemcsak gyógyvize miatt érdemes felkeresni. A sokszínű, gazdag múlttal rendelkező Rába-völgyi település több mint ezer esztendős történelme során számos kézzelfogható és a kultúra által megőrzött értéket halmozott fel.

A Kossuth tér déli oldalát lezáró reneszánsz vár az ország egyik legkiemelkedőbb műemléke, a város szimbóluma. A mai palotaegyüttes dél-nyugati sarkában álló XIII. sz-i, háromszintes lakótoronyból, s a mai épülettömb északi egyemeletes szárnyából fejlődött ki. E vár első említése 1288-ból való. A XIX-XX. század folyamán csak kisebb átalakítások történtek, így a vár napjainkig is a XVI-XVII századi erődített későreneszánsz várkastélyok hatását kelti.

Sárvár legfontosabb vonzereje ma már kétségtelenül az itt található kétféle gyógyvíz, amely megalapozta a ma látható fejlődést. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel. A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Sárvártól 6 km-re található az amatőr motorosok paradicsoma a Pannonia Ring.

A város honlapja: www.sarvar.hu

A fürdő honlapja: http://www.sarvarfurdo.hu/

A Pannonia Ring honlapja:

http://www.pannonia-ring.com/index.php?popup=0&id=0&language=hu_HU

6. KŐSZEG

Bő-Kőszeg távolság: 25 km, községünkből nemcsak autóval hanem Bükfürdőn át busszal is el lehet jutni Nyugat-Magyarország „ékszerdobozába". A bátrabbak kerékpárral is útra kelhetnek!

Nevét az Óház-hegyen ma is látható Árpád-kori várról kapta. A város alapítása Kőszegi Henriknek tulajdonítható. Ő és fia, Iván építették ki a várost illetve a városi várat. Történetének legnevezetesebb eseménye 1532. évi ostroma volt. Ekkor Jurisics Miklós védte I. Szulejmán török szultán serege ellen.

Kőszeg belvárosa Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb helye. Vas megye egyetlen szabad királyi városa. Szubalpin klímája, ódon városfalai, hangulatos utcái, terei sétára invitálják a látogatót. A belváros szép reneszánsz és barokk polgárházai szinte változatlan formában maradtak fenn. A kőszegi túrából nem maradhat ki a helyi borok megkóstolása sem, hiszen a kőszegi borászat hagyományai szinte a várossal egyidősek, ma is több családi pincészet működik.

Kőszeg kiépített kerékpárútjai az Írottkő Naturpark csodálatos tájain vezetnek. A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult. A kezdeti években magyar szerzők, magyar történelmi drámáinak bemutatását tűzte ki célul a szakmai vezetés. nem csupán prózai előadásokat lehet találni a színház programjában, hanem opera, operett, komolyzenei hangversenyek, utcaszínházi produkciók, táncbemutatók és folklórprogramok is színesítik a palettát.

A város honlapja: http://www.koszeg.hu/

A natúrpark honlapja: http://www.naturpark.hu/

7. SZOMBATHELY

Bő-Szombathely távolság: 33 km, községünkből nemcsak autóval hanem Bükön át vonattal, Bükfürdőn át busszal is el lehet jutni Vas megye megyeszékhelyére.

A ma 90 ezer lakosú Szombathely területét több ezer esztendőn át számos nép lakta. Az utak találkozásánál, az Adriát a Baltikummal összekötő borostyánkőút mellett alapította Claudius császár i.sz. 43-ban Colonia Claudia SAVARIAt, amely az egykori római provincia, Pannonia Superior virágzó központjává fejlődött. Vas megye székhelye az i.sz. 50 körül Claudius császár által alapított Savaria helyén alakult ki, a várost a Borostyánkő út mellett hozták létre. A római kor épületek maradványai a Romkertben és az Iseumban láthatók.
A középkori eredetű emlékek közül kiemelkedő a Szent Márton templom és a Ferences templom. Szombathelyen született Szent Márton, a középkor egyik legnépszerűbb szentje, akiről minden évben Márton napon megemlékezünk. A mezővárosi rangot kapott településre a török támadások miatt veszélyeztetett Vasvárról helyezték át a megyeközpontot 1578-ban. Igazi fejlődés a Püspökség létrehozása, 1777 után következett be. A város első püspöke, Szily János idejében alakították ki a mai barokk városközpontot. Ebből az időből maradt fenn többek között a Püspöki Palota, a Székesegyház, és a Szeminárium épülete.  A város főterén, az egykori piactéren 18-19. században épült polgárházak láthatók, melyek közül nemzetközi hírnévre tett szert a 40. számú, melyben James Joyce Ulysess című regényének főszereplője, Leopold Bloom lakott.

A nagyszámú közgyűjteményből érdemes meglátogatni: a Savaria Múzeumot (régészeti kiállítások, kőtár), a Smidt Múzeumot (magánygyűjtemény régi bútorokkal és használati tárgyakkal) és a Képtárt (modern művészeti alkotások). A Vasi Múzeumfaluban a megye népi építészeti emlékeit mutatják be szabadtéren. Érdemes még meglátogatni a Kámoni Arborétumot, ahol mintegy 2500 növényfajt mutatnak be.
A megyeszékhely gazdag kulturális programokban, néhányat kiemelve: Tavaszi Fesztivál, Szent György-napi Kézműipari Vásár, Savaria Nemzetközi Táncverseny, Leopold Bloom Nap, Bartók Szeminárium és Fesztivál, Savaria Karnevál, Pannon Ősz, Szent Márton napi vásár

Honlap: www.szombathely.hu

8. VELEM

Bő-Velem távolság: 34 km

A község és környéke lakott volt már az újkőkorban is. A tárgyi emlékek legjelentősebb lelőhelye a község feletti 582 méter magas Szent Vid-hegy. A hegyen található Szent Vid-templomot, amelynek tornyában 13. századi kerített lőréses alapokat találtak, már a 17. század végén jelzik a források. A község nevét először a rohonci vár részeként, egy birtokfelosztás kapcsán írták le, Welyen (1279) alakban.

A műemlék malomépület Kőszegszerdahely házaival határos. A kétkerekes malmot az 1568-as összeírás említi először. Egykoron 4 malom működött a Szerdahelyi-patak mentén, közülük csak ez az egy maradt fenn. Az utolsó molnárfamília, a Schulterek – akikről a nevét is kapta – Felsőőrről költöztek ide és 1769-től ők voltak a tulajdonosok. 1870 és 1900 között nem működött. A hagyomány szerint Savanyú Jóska (1845–1907), a híres bakonyi betyár is menedékre talált itt egy alkalommal. A régi malom boronafalú, zsúptetős volt két vízikerékkel, amelyet 1913-ban lebontottak. A ma látható épület Velem, Szerdahely összefogásával épült, 1919-ben egy emelettel bővítették. 1951-ben államosították, de csak néhány évig működött. Bezárása után először teljesen fel akarták számolni, de 1965-ben műemléki védettség alá helyezték, majd 1980-ban helyreállították és múzeummá alakították. A malom ma is teljesen üzemképes.

Gesztenyeünnep: minden évben megrendezett több ezres tömeget megmozgató kétnapos gasztronómiai fesztivált kulturális programokkal és kézművesek vásárával.

A település honlapja: http://www.velem.hu/

 

9. LOCKENHAUS/LÉKA

Bő-Lockenhaus/Léka távolság: 37 km

Az utolsó igazi lovagvárként is emlegetett Léka a mai Ausztria területén, de a magyar határtól és Kőszegtől mindössze 13 kilométerre, a Kőszegi-hegység lábánál található.

Léka a 13. században a magyar templomos lovagrend központja volt, a felsővár udvara alatt található is egy rejtélyes helyiség, mely kifejezetten hozzájuk köthető. Mindemellett a szóbeszéd úgy tartja, a vár alatt egy tikos alagút is elhelyezkedik, melynek bejáratát az udvar kútja rejti, és a közeli Borostyánkő várával köti össze a lékai erődítményt.

A templomos lovagrend az egyik leghíresebb harcos egyházi lovagrend volt, melyet a Szentföldön alapítottak, eredetileg azzal a céllal, hogy a lovagok életüket a zarándokok védelmének szenteljék - bár a különféle elméletek szerint Európa társadalmi és gazdasági felemelése, valamint a Szent Grál őrzése tartozott feladataik közé.

A környék gyönyörű túraútvonalakat rejt, azonban magát a várat is érdemes megnézni, különösen, ha igazi történelmi titkokra vagy kíváncsi.

A vár honlapja: http://www.ritterburg.at/

10. GYÖNGYÖSFALU

Bő-Gyöngyösfalu távolság: 42 km

Ez a tűzzel-vízzel, kővel-fémmel összegyúrt, fák által körülölelt kert helyet kínál a csendre, kikapcsolódásra, táborozásra, kultúrára, és a különleges sporttevékenységre vágyó embereknek, családoknak.
A hely fekvésénél fogva a különböző hagyományok találkozóhelye, valamennyi művészeti ágnak teret biztosít.

Itt található a Holdfényliget, az Alpokalja kalandparkja:

http://holdfenyliget.hu/hu/

 

11. JÁK

Bő-Ják távolság: 47 km

Jákon az egykori bencés rendi, ma Szent György titulusú plébániatemplom a magyarországi román kori építészet egyik legjelentősebb emléke. A 13. században több szakaszban készült épület legértékesebb része a bélletes kapu és a főhomlokzatot díszítő szoborcsoport. A török idők pusztításai után történt felújítások és átépítések nyomait a Schulek Frigyes vezetett felújítás során eltávolították, így ma nagyjából eredeti állapotához közeli formában látható.

A település honlapja: www.jak.hu

12. SOPRON

Bő-Sopron távolság: 49 km, községünkből nemcsak autóval hanem Bükön át vonattal is el lehet jutni a „Hűség városába”.

Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városa a fenyvesekkel, kertekkel és lugasokkal borított Sopron. 

"Macskaköves utcák varázsa esti hópihék fényében, tovafutó tavaszi szellő a Lőverekben, lélegzetelfojtó hőség a Fő téren, s halk esőcsepp a Festő-közben."

A város honlapja: www.sopron.hu

 

13. WIEN/BÉCS

Bő-Wien/Bécs távolság: 122 km, községünkből nemcsak autóval hanem Bükön át vonattal is el lehet jutni a Császárvárosba.

Bécs turisztikai honlapja: http://www.wien.info/hu

14. SÍTEREPEK

Községünkből télen a legközelebbi osztrák síterepekre is könnyen el lehet jutni

Nagyobb közeli síterepek:

Bőtől kb.113 km-re van Mönichkirchen:

http://www.schischaukel.net

Bőtől kb.136km-re van a Semmering:

www.stuhleck.at

http://www.zauberberg.at

 

Kisebb közeli sípályák:

Bőtől kb 124 km-re vannak: St Jakob im Walde, Mönichwald, Wenigzell:

http://www.schiregion-joglland.at

 

Polgármesteri köszöntő

Köszöntjük Bő község honlapján!

Megtisztelő számunkra, hogy felkereste községünk internetes oldalát és érdeklődik falunk múltja, jelene és jövője iránt.

Remélem, hogy a folyamatosan frissített honlapunkon közreadott információink segítik Önt abban, hogy megismerkedjen ezzel a szép kis faluval, s kedvet adnak Önnek ahhoz, hogy személyesen is ellátogasson Bőbe.

A világháló segítségével a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás új távlatai nyíltak meg mindannyiunk számára, hiszen informálódhatunk, megismerhetjük egymást, barátságokat köthetünk, üzleti kapcsolatok jöhetnek létre közöttünk, s ami a legfontosabb, hogy Ön figyelemmel tudja kísérni a község életét és fejlődését.

Célunk, hogy az idelátogatók állandóan frissített, aktuális hírekhez, érdeklődésüknek megfelelő új információkhoz jussanak.

Jó böngészést kívánok!

Hajós Attila

polgármester

bopolgarmester@pr.hu


Tovább...

E-ügyintézés

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Választás 2019

Önkormányzati választások 2019

Fontosabb elérhetőségek

Instagram: #bő #visitbő #visitbö
Önkormányzat
9625 Bő Széchenyi u. 70.
Telefon/ fax: 94/586-015, 94/586-016
E-mail: drvinczegyorgyjegyzo@gmail.com
Háziorvos
9625 Bő Széchenyi u. 27.
Telefon: +36/94/386-004
Mobil: +36/30/9976-327

Központi orvosi ügyelet:

Bük, Eötvös u. 2/a. Tel: +36-94-358-558

Mentőállomás Bük: +36-94-358-072

Nyertes pályázat:

Képtalálat a következőre: „európai unió europai regionális fejlesztési alap logo”