Figyelem, az archivum.bo.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a bo.hu weboldalra!
Hírek, aktualitások
» 2017

Szelektív hulladékgyűjtésről (2017. 05. 10.)

2017. május 10.

STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatója

Szelektív hulladékgyűjtésről (2017. 05. 10.)

Tisztelt Bői Ügyfél!

Szelektív hulladékgyűjtés otthon: a házhoz menő zsákos gyűjtés

2017. áprilisától a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy a háztartásában keletkező, hasznosítható csomagolási hulladékait otthon gyűjtheti, a házhoz menő zsákos gyűjtés bevezetésével. Az Európai Unióban már hatékonyan működő rendszer kerül bevezetésre Bőn. Bízunk benne, hogy a szelektív hulladékgyűjtés e kényelmes és hatékony módja hamarosan mindennapi rutinná válik mindannyiunk számára.

 

A lakosság díjmentesen kapja meg a 2 db sárga színű (műanyag gyűjtésére) és 1 db kék színű (papír gyűjtésére), emblémázott zsákokat.

 

A zsákok csak a csomagolási hulladékok szelektív gyűjtésére használhatók.

Mi kerülhet a sárga zsákba?

Ez a zsák a fém-, a műanyag és az italoskarton-dobozok gyűjtésére szolgál. Kérjük, üveget ne tegyen bele, mert ha eltörik, könnyen kivághatja a zsákot és balesetet okozhat. A hulladékoknak minden esetben tisztán kell a zsákba kerülnie, mert ez a hasznosításuk egyik alapfeltétele.

A fémhulladékok közül a zsákba gyűjthetjük az alumínium italdobozokat, az alumínium tálcákat, alufóliát, a konzervdobozokat, az üvegek fém záró elemeit, kupakokat és az egyéb fém csomagolóanyagokat. Figyeljünk oda, hogy zsíros, ételmaradékkal, ill. mérgező anyaggal szennyezett hulladék ne kerüljön a szelektív gyűjtőzsákba.

A műanyaghulladékok közül a zsákba tegyük az üdítős és ásványvizes palackokat, a különböző zsugorfóliákat, bevásárló reklámtáskákat és a kozmetikai- vagy tisztítószerek flakonjait.

Fontos, hogy ha a palackokat, flakonokat tapossák laposra így, több fér el belőlük a zsákban, így könnyebben tárolható.

A többrétegű tejes vagy gyümölcsleves italos kartondobozt kilapítva gyűjtsék a zsákba.

Mi kerülhet a kék zsákba?

A papírhulladékok gyűjtésénél vegyük figyelembe a zsák méretét, csak a kisebb papírhulladékokat tegyük bele, például:

Újság, papírzacskók, teás vagy fogkrémes dobozok. A nagyobb kartondobozokat a begyűjtés napján a zsákok mellé helyezzék ki. A zsíros, ételmaradékkal szennyezett papír nem hasznosítható újra, annak a kommunális hulladékok között a helye.

A begyűjtés

A megtelt zsákokat zárják le, és a gyűjtőnapokon, reggel 6 óráig, a ház elé tegyék ki. Havonta egy alkalommal gyűjtjük a szelektív zsákokat. A kitett és elszállított szelektíves zsákok helyett a begyűjtést végző kollégák csere zsákot biztosítanak, díjmentesen.

 

A begyűjtés első napja: 2017. 05.24.

Begyűjtési menetrend:
2017.05.24., 2017.06.28. , 2017.07.26., 2017.08.23., 2017.09.27.,  2017.10.25.,  2017.11.29.,  2017.12.20.


A nem hasznosítható hulladék nem kerülhet a szelektív gyűjtőzsákba, mert a kommunális szeméttel szennyezett zsákokat a gyűjtőjárat munkatársai nem viszik el, az ingatlanok előtt hagyják.

 

A kommunális hulladék elszállítása továbbra is az eddigi rendszer szerint történik.

 

Mi történik az Önök által szelektíven gyűjtött hulladékkal?

A zsákokat és azok tartalmát a válogatóműbe szállítják, ahol a válogatósoron anyagtípusonként különválogatják, és bálázás után a hasznosító üzembe kerül. A szelektíven gyűjtött és hasznosított hulladék nem terheli a környezetet és a hulladéklerakók élettartama is nő.

Az Önök által szelektíven gyűjtött papírból újra papírt gyártanak, a műanyagokat  regranulálás után visszajuttatják az ipari szektorba, ahol fóliát, zsákokat, flakonokat, virágládákat, csöveket vagy polár pulóvert is előállíthatnak belőle. A fémhulladékokból olvasztás és ötvözés után kerékpár-, autó- és motoralkatrészek, karácsonyfatalp és akár a metró szellőztető lapátja is készülhet.

KÖSZÖNJÜK EGYÜTTMÛKÖDÉSÜKET!

Bővebb információ:

STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft Sopron, Újrahasznosítási részleg

Tel: 06-99-506-483 vagy a szelektiv@stkh.hu E-mail címen

 

Polgármesteri köszöntő

Köszöntjük Bő község honlapján!

Megtisztelő számunkra, hogy felkereste községünk internetes oldalát és érdeklődik falunk múltja, jelene és jövője iránt.

Remélem, hogy a folyamatosan frissített honlapunkon közreadott információink segítik Önt abban, hogy megismerkedjen ezzel a szép kis faluval, s kedvet adnak Önnek ahhoz, hogy személyesen is ellátogasson Bőbe.

A világháló segítségével a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás új távlatai nyíltak meg mindannyiunk számára, hiszen informálódhatunk, megismerhetjük egymást, barátságokat köthetünk, üzleti kapcsolatok jöhetnek létre közöttünk, s ami a legfontosabb, hogy Ön figyelemmel tudja kísérni a község életét és fejlődését.

Célunk, hogy az idelátogatók állandóan frissített, aktuális hírekhez, érdeklődésüknek megfelelő új információkhoz jussanak.

Jó böngészést kívánok!

Hajós Attila

polgármester

bopolgarmester@pr.hu


Tovább...

E-ügyintézés

Önkormányzati elektronikus ügyintézés

Választás 2019

Önkormányzati választások 2019

Fontosabb elérhetőségek

Instagram: #bő #visitbő #visitbö
Önkormányzat
9625 Bő Széchenyi u. 70.
Telefon/ fax: 94/586-015, 94/586-016
E-mail: drvinczegyorgyjegyzo@gmail.com
Háziorvos
9625 Bő Széchenyi u. 27.
Telefon: +36/94/386-004
Mobil: +36/30/9976-327

Központi orvosi ügyelet:

Bük, Eötvös u. 2/a. Tel: +36-94-358-558

Mentőállomás Bük: +36-94-358-072

Nyertes pályázat:

Képtalálat a következőre: „európai unió europai regionális fejlesztési alap logo”